Tanácsok

Gyakori kérdések és hasznos információk

Tanácsok 2020-06-11T14:22:51+00:00

Kitől, hogyan vásároljunk klímaberendezést?

ITT A KLÍMASZEZON!

A lakossági split-klímák népszerűsége az utóbbi években töretlen, hiszen segíthetnek átvészelni a nyári hőséget. A lakossági klímaberendezések telepítése azonban megfelelő műszaki ismereteket, képesítést és körültekintést igényel. Mielőtt split-klímát vásárolnánk, különösen fontos, hogy tájékozódjunk a vásárláshoz és a telepítéshez szükséges dokumentumokról, feltételekről.

A jelenleg hatályos jogszabályok szerint klímaberendezés telepítését, beüzemelését, karbantartását csak a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által elfogadott, jóváhagyott képesítéssel rendelkező vállalkozás végezheti

Gyakran visszatérő probléma, hogy a leendő tulajdonosok nem tudják, kik azok a szerelők, akik megfelelő jogosultsággal rendelkeznek. Jogosultsággal rendelkező szerelőkre a Klímagáz adatbázis nyitóoldalán található „Térképes képesített vállalkozás kereső” menüpontban lehet rákeresni az alábbi linkre kattintva https://nemzetiklimavedelmihatosag.kormany.hu/kereso.php

Az uniós szabályozás kifejezetten megköveteli, hogy a fluortartalmú üvegházhatású gázokkal töltött, nem hermetikusan zárt berendezések (a lakossági split-klíma tipikusan ilyen) csak abban az esetben legyenek értékesíthetők a végfelhasználó (tulajdonos) számára, amennyiben a végfelhasználó igazolja, hogy a berendezések telepítését képesítéssel rendelkező vállalkozás fogja végezni.

A hazai szabályozásban a fenti előírás érvényesülését a telepítési tanúsítvány hivatott biztosítani. Amennyiben a végfelhasználó nem rendelkezik ilyen tanúsítvánnyal a klímavásárlás alkalmával, az eladó köteles lenne megtagadni az értékesítést

A bonyolult szabályozás 2019 tavaszán módosult, egyszerűsödött, életszerűbbé vált. A telepítést végző képesített vállalkozás előzetes kiválasztása és nyilatkoztatása helyett – összhangban az Európai Uniós szabályozással – a telepíttetőnek (klímaberendezést vásárolni szándékozónak) elegendő arról nyilatkoznia, hogy a jövőben képesített vállalkozással telepítteti majd a megvásárolni kívánt klímaberendezést. Lehetőség adódik arra, hogy a telepíttető a vásárlást követően válassza ki a telepítést végző vállalkozást.

Hogyan válasszunk kazánt?

Mindig nehéz a döntés egy új termék vásárlása esetén és ez különösen igaz, ha gázkazánt kell vennünk. Rengeteg dolgot kell figyelembe venni a vásárlás során és ebben szeretnénk egy kicsit segíteni.

Főbb szempontok vásárlás esetén:

A 2016-os évben bevezetett 813/2013/EU Európai Uniós rendelet szerint készülékcsere esetén olyan készüléket lehet beépíteni új vagy meglévő fűtési rendszerbe családi házak esetén aminek a teljesítménye meghaladja éves szinten a 86%-os hatásfokot. Ezt a hatásfokot jelenleg csak a kondenzációs kazánok képesek teljesíteni ezért sok választás nem marad készülékcsere vagy új építés esetén.

A kondenzációs kazánok beépítése az összes tartozékkal és járulékos költséggel magasabb, mint a hagyományos kazánok összköltsége, de hosszú távon sokkal gazdaságosabban üzemeltethetők ezért évekre levetítve már nem is kerül lényegesebben többe, csak az egyszeri kiadás magasabb.

Mire kell figyelni egy kondenzációs kazán kialakításánál és mik lehetnek a járulékos költségek?

Kondenzációs kazán kialakításánál figyelembe kell venni, hogy meglévő vagy új rendszerhez illesztjük hozzá a kazánt. Régi rendszer esetén gondoskodni kell arról, hogy a fűtési rendszerben lerakódott szennyeződéseket el kell távolítani tisztító adalékanyaggal. Ha olyan a rendszer állapota vagy kialakítása, hogy nem helyezhető teljes biztonsággal a készülék a fűtési rendszerbe akkor hőcserélővel célszerű leválasztani a készüléket, hogy megóvjuk a későbbi meghibásodásoktól.

Minden esetben célszerű iszapleválasztót elhelyezni a készülék előtt, hogy az esetlegesen leváló lerakódások a rendszerben a lehető legkisebb mértékben kerüljenek a kazántest szűk járataiba.

Tovább növelheti a beépítési költségeket, ha esetleg pincébe a csatornaszint alá kerül a készülék. Ebben az esetben el kell helyezni egy átemelő szivattyút is a kazán mellé ami feljuttatja a csatornába a távozó kondenzvizet.

Nagyobb összeg lehet még az égéstermék elvezetés kialakítása. Minden esetben a tervezés függvénye, hogy milyen kialakítás lehetséges. Vásárlás előtt győzödjön meg arról, hogy az árajánlat tartalmazza az égéstermék elvezetés árát is és konzultáljon a tervezővel.

 • Tervező keresése és egyeztetés a tervezővel
  Minden esetben egyeztessen a tervezővel a lehetséges kialakításról, hogy tisztában legyen milyen költségekkel jár az átalakítás és milyen megoldások valósíthatók meg.
 • Szerelő
  Vegye fel a kapcsolatot szerelővel. Érdeklődjön a helyi üzletekben, hogy milyen szerelőket ajánlanak és kérjen árajánlatot az ajánlott szerelőktől. Kérjen referencia munkát is és győződjön meg arról, hogy az ajánlott szerelő jó munkát végez.
 • Kéményseprő
  Egyes esetekben (kéményaknás szerelés, függőleges kivezetés) szükség lesz kéményseprői szakvéleményre a műszaki átadáshoz. Ezekben az esetekben kérjen segítséget a tervezőtől, vagy a szerelőtől. A hivatalos beüzemelés előtt megkell már lennie ennek a szakvéleménynek, ezért érdemes időben intézkedni.
 • Terv vagy egyszerűsített készülékcsere?
 • Árajánlat kérése a teljes anyagszükségletre

Elsősorban járjuk körbe, hogy melyik készüléknek van helyben szervizese és mennyire kiterjedt a szervizhálózata. Kérjünk tanácsot a szakkereskedésekben és ne egyből az internetről tájékozódjunk félinformációk alapján.

Járjunk utána milyen múltja van az adott forgalmazó cégnek Magyarországon és mióta foglalkozik az adott gyártó kondenzációs technológiával illetve milyenek az eddigi tapasztalatok. A szakkereskedésekben tudnak ebben is segíteni.

Ha mérlegeltük, hogy mekkora anyagi ráfordítás lehetséges a készülék vásárlásra vagy a cserére akkor kérjünk árajánlatot a teljes anyagköltségre és ne csak a kazán árát vegyük figyelembe. Sok esetben szükség lehet kiegészítő szerelvényekre, szabályozóra.

A gázkészülékeket márkától és típustól függetlenül minden évben érdemes átnézetni és egy átfogó karbantartást tisztítást kérni a márkeszervizes szakembertől.